Kommentar

«Kampen» er en serie over fem episoder på NRK TV og handler om RBK Kvinner. Her følger vi lagets mål om å fylle Lerkendal stadion i toppkampen mot Brann Kvinner. Underliggende er de store forskjellene mellom jenter og gutter som fortsatt preger Norges største idrett.

Serien er interessant på mange vis, enten du er glad i fotball eller ikke. Selv om damene nå spiller i samme farger og med samme logo som herrelaget RBK, har damene fortsatt utfordringer i en idrett dominert av menn. Fortellinga gir innsikt i holdninger som eksisterer rundt klubben, viser forskjellene som fortsatt finnes, om jobben for å få innpass hos «Kjernen», om ressursmangel og om møter med gamle og velkjente fordommer.

Vi følger spillerne og laget og det er rett og slett rørende når det blir framgang tross en del uventet motgang.

– Jeg vil at jenter skal kunne drømme om profflivet på lik linje med guttene. Du kan komme hit på stadion som 12-åring, se ned på banen og tenke at der vil jeg også være. Du har faktisk en mulighet til å drømme om noe stort, uansett om du er gutt eller jente. Det synes vi i spillergruppa er stort, sier Cesilie Andreassen i RBK Kvinner i serien.

Kvinnefotballen får mer oppmerksomhet nå enn noengang før, det fortjener de virkelig. Og de er viktige forbilder for unge jenter. Serien i seg selv bidrar forhåpentlig til å løfte kvinnefotballen et steg videre. Fotball - og idrett generelt - er nemlig så mye mer enn selve spillet. Idretten er også en særs viktig sosial arena som betyr så mye for vennskap og tilhørighet, spesielt i barne- og ungdomsårene.

Når det nå nærmer seg seriestart i den lokale fotballen også, er det på sin plass å fortelle om Stjørdals-Nytts satsing foran denne sesongen. Som et av de første mediehusene i landet tar vi snart i bruk ny teknologi for å lage fotballreferater fra alle kampene i Stjørdal. Ikke de utskjelte direkte-kameraene, nei, vi snakker om referater i tekstform fra samtlige kamper, fra 13 år og oppover. For både gutter og jenter. Det er ganske mye som skal på plass ennå, så vi tør ikke garantere at vi rekker seriestart, men det skal ikke bli langt unna. Det er ikke bare A-laget til herrene som skal skinne i våre spalter. Den oppmerksomheten fortjener både guttene og jentene.

Snart avgjøres hvor fotball-EM for kvinner i 2025 skal spilles. Norge søker sammen med Danmark, Finland og Sverige, Trondheim kan bli kamp-by sammen med Oslo. Jeg kan avslutte med fotballpresident Lise Klaveness sine ord: «Det ville vært helt fantastisk.» Fordi, som hun sier:

– Om vi får EM må vi bruke det ikke bare til å ha et mesterskap, men til å mobilisere videre og kanskje finne ny innsikt og kunnskap om hvordan vi kan integrere innvandrerjenter. For det er en nøkkel vi ikke har funnet. Det ville vært dødskult å finne den.

Bjørn Lie Rønningen, ansvarlig redaktør (konstituert)