Og det er ikke noe must at man må ta hele turen. Hele området gir en flott naturopplevelse, og er lettgått, så hvor du raster, eller når du ta returen, ja det bestemmer du selv.

I dag er det nok kun friluftslivet som er målet for ferdselen her inne, slik har det ikke alltid vært. Her har det foregått næringsvirksomhet i uminnelige tider, så vi kan nok trygt si at turen går på historisk grunn.

Den eldste næringsveien

Hvis vi vil starte med det som nok er den eldste næringsveien her inne, så lander vi nok på seterdriften.

Her, like oppunder Skarvan ser vi Stubbvollen, en av alle setervollene her inne. Foto: J.M. Mølnås

Helt i starten på skituren ligger det setervoller like inn til skisporet. Hvor gamle mange av disse setervollene er, er det ingen gitt å svare på. Når de enkelte ble bygd opp, og tatt i bruk igjen, finnes det kanskje sikre opplysninger om.

Men vi skal huske på en greker ved navn Pytheas fra Massalia som besøkte vårt land på 300-tallet før Kristus, og han skrev i ettertid at folkene i nordlandene drev sine dyr til fjells sommerstid.

Fra Høystakktjønna ser vi nedover dalen der Kvennfjellsvatna ligger. Foto: J.M. Mølnås

Tjente godt på jern og kobber

Her inne har det også foregått jernvinne, også det en eldgammel næring. Likeså har det vært kopperdrift i Roltdalen, og ikke minst har det blitt brent tjære. Alt dette gamle næringer som bygda og særlig de som soknet til fjellet, trakk godt utbytte av.

Mange mener det ble eksportert tjære i stor skala ut fra Trøndelagen, og vi vet at kystfolket var storforbruker av tjære til impregnering av båter og utstyr.

Skisporet passerer like inntil Lensmannsvollen. Foto: J.M. Mølnås

Kvernsteinsdriften

Nå er det vel likevel kvernsteinsdrifta som vi forbinder med dette område. Skiløypa passerer Kvennsteinsvatna, navnet der sier vel hva for området vi ferdes i.

Nå må det vel straks legges til at skal man oppleve de gamle gruvene og restene etter kvernsteinsdriften, så er nok vinter og snø ikke rette tidspunktet. Men når vi fryder oss over den vakre naturen, og koser oss med en kopp kaffe og en brødblings, så kan det kanskje være å prøve og sende en tanke, eller flere, til alle de som slet i snø og kulde underveis til Kvennfjella her inne.

Stråsjøen er på en måte starten på denne turen. Foto: J.M. Mølnås

Verneområde

Vi starter fra Vekta og tar slakke utforbakker mot Stråsjøen, der du kommer inn i et verneområde, der det er betraktelig mer liv på vårparten enn no.

En tur hit med fotoapparat da kan være ett tips. Men husk, du er gjest, så ikke forstyrr de fastboende, her er det viltet som huserer.

Løypa går videre forbi den gamle setra Lensmannsvollen, en av alle de setrene her inne. Løfter du blikket litt til venstre ser du også Prestøyhytta oppe i skråningen. Den har fått navnet sitt etter område du nå ferde i, Prestøyan.

Etter hvert kommer du så opp til Høystakktjønna, og får en flott oversikt mot din videre ferd. Kvennfjellvatna ligger så like foran deg, og er vel da som sagt en nær nabo til Kvennfjellet.

En langrast her er sterkt å anbefale, før du fortsetter nedover, du får nå noen gode utforkjøringer. Denne gangen avsluttet vi turen ved Høystakktjønna, men fortsetter du så har du fortsatt flott natur å glede deg over.