Nettredaksjonen

Av J.M. Mølnås

Mange flotte turmål kan nås hvis du er sprek, og det er vel og bra, men det også er noen som ikke har samme mulighetene, men likevel setter pris en på tur ut i naturen. Hit til Korstjønna går det god bilvei, så adkomsten er grei. Like ved tjønna er det også bygd en gapahuk, med bålplass og gode stoler.

Herfra kan du se utover tjønna, og når døgnflua svermer er det liv i vannflata. Ja også overvannflata, for årviss er det ender i tjønna som gir området liv, særlig når de har fått unger.

Denne gapahuken ligger bare noen timeter fra Korstjønna, og husk: Når du forlater en gapahuk eller en rasteplass eller bålplass ute i naturen, så rydd etter deg og ta med deg søppelet hjem.

Et flott utgangspunkt for skiturer

Sist vi besøkte Korstjønna hadde vinteren så vidt lagt seg over vannflata og området rundt. Da var det stille her, kun noen grankorsnebb huserte i de kongletunge granene som omkranser tjønna.

Tidligvinter, før snøen kommer er det stille her, men så kommer snøen og skisporet. For her er det mulig å starte på skiturer. Straks løypekjørerne har gjort sin jobb, strømmer det skiglade trimmere og turgåere hit, for å ta seg inn mot Rådalen og «områdene innafor».

I dag er det bare novsteinene som forteller oss hvor den gamle husmannsplassen Korstjønnåsen var.

Fra dette utgangspunktet har du mange muligheter. Skispor fra nabobygdene krysses, og overlappes, så her kan du få deg en skikkelig langtur. Ja du kan til og med få deg overnattingsturer herfra. For like inntil skisporene ligger det flere fjellhytter som står åpne. Noen svært enkle, mens andre av god standard.

Vi kan bare nevne sånn tilfeldig. Bua ved Rauådammen, bua ved Ulstadtjønna og kåken ved Rauåtjønna. Vil du litt lengre ut så er et meget koselig overnattingssted, Indre Almivollen. Ellers så er det gapahuker med jevne mellomrom, så når vårsola igjen tar til å varme, kan en overnatting der være en flott naturopplevelse.

De som en gang bodde her på Korstjønnåsen, hadde en flott utsikt.

Et fint sted for både ung og gammel

Så var det da de som nøyer seg med å ta turen kun hit til Korstjønna. Fra bilveien er det noen få meter bort til gapahuken, og kanskje litt kronglet hvis beina er dårlig, men umulig er det ikke å komme seg hit, selv med rullator. Likeså er det for småbarnsfamilier. Denne gruppen har ingen problemer med den korte gåturen, og barna vil stortrives her like inntil tjønna.

Synes du at de få timeterne fra parkeringa og bort til Korstjønna er en for kort tur, og har produsert for lite svette. Ja da kan du bare fortsette gåturen opp forbi den gamle boplassen Korstjønnåsen, og opp på Korstjønnåsen. Her er det bratt helt fra starten, men det flater ut når du kommer opp.

Høsten satte sitt preg på fuglelivet. Alt var stille, bare en grankorsnebb huserte i tretoppene.

Fra der bilveien slutter oppe på Korstjønnåsen går det sti videre innover, så mulighetene er flere enn bare et besøk på gapahuken ved Korstjønna.

Ta deg litt tid å se på tuftene av den gamle boplassen Korstjønnåsen. I dag er det bygd en flott hytte her, mens litt lenger oppe på dyrkamarka ligger novsteinene etter den gamle bebyggelsen. Denne boplassen, som opprinnelig var en husmannsplass, lå meget flott til, i sørhelling, med utsikt over blant annet Korstjønna.

Slik finner du frem:

For å komme hit kjører du til Skjelstadmarka og tar av veien mot Rådalen. Den går mot øst like før kapellet, og tar første vei til venstre opp bakkene. Hold til venstre like før toppen av motbakken, og følg så stien opp og innover til parkeringa.