Nettredaksjonen

Av J.M. Mølnås

Her er det satt ut benker og ordnet bålplasser, og er det urolig vær er det også bygd en litt avansert gapahuk, der du kan sitte trygt om været ikke frister til uteliv mens nista fortæres. Ellers er området også utgangspunkt til flotte toppturer, der den mest besøkte kanskje er Grønnlipynten. Dit er det merket tursti, men synes du turen opp dit blir i lengste laget, kan vi anbefale Mølskhuken, sånn cirka halvveis til Grønnlipynten.

Gapahuk og bålplass

Denne Mølskhuken ligger helt på bredden av elva Mølska. Her er det bygd en gapahuk, og her er det også tilrettelagt bålplass. Bare som en praktisk opplysning, så er det gratis fiske i Brattbekktjønna.

Vi fikk en utrolig flott høstdag her ved Brattbekktjønna, ja,ja høstdag. Normalt hadde det vel vært snø her oppe nå.

Underveis til Grønnlipynten passeres du setra Austuvollen. Denne setra forteller oss at her var det nok seterdriften som hersket i gamle dager. Da var det kanskje like mye liv og røre her rundt, som nå da turfolket har erobret terrenget. Hvorfor det ble bygd setrer her får vi en anelse om med den utsikten man får herfra.

Når snøen har lagt seg

Vil du ta turen hit når snøen har lagt seg, er det kjørt opp gode spor herfra og til Sonvatna. Hvis du ikke har et spesielt ærend ved Sonvatna, men stopper turen like før nedkjøring dit, ja, da har du tilnærmet flatt terreng å gå i. Hvis du har lagt bort de mest utfordrende skiturene, eller har med deg den oppvoksende generasjon, ja, da skal du lete lenge etter maken skitur i vårt område.

Demningen

Like inntil stien ligger en demning som ble bygd i 1932 – 1933. Denne demningen ble bygd i forbindelse med Brattbekken Elektrisitetsverk som ble dannet i 1914. Den første dammen var en såkalt myrdamm som raste ut den 6. desember i 1918. Dette førte til stor skade ikke bare for Brattbekken Elektrisitetsverk, bland annet ble også jernbanebrua nede i Flornes feid vekk. Dette elektrisitetsverket ble dannet i 1914 som et aksjeselskap hvor tanken var å skaffe bygda strøm. 13 aksjonærer betalte 1000 kroner hver, og alt første året fikk deler av bygda lys fra Brattbekken. Elektrisitetsverket var i drift helt til 5. august i 1955, da tok Hegra kommunale E-verk over, og Brattbekken AS ble oppløst.

Slik finner du frem:

Kjør E14 mot Meråker. Ta av til høyre og over brua i Flornes. Ta rett vestre like etter jernbanesporet, og følg så skiltingen til Brattbekktjønna og Sæteråsen. Veien opp er bomvei.