Mens snøen laver ned holder innbyggerne seg stort sett i ro, men når fullmånen lyser fra en skyfri himmel, ja da er det dags for litt mat-tid. Denne gangen tok vi leia opp til Hovsetervola, og her er det erfaringsmessig både gående, hoppende og flygende fastboende, og det fikk vi også et bevis på denne gangen.

Snøen hadde ligget rolig noen dager, så det var godt med spor. Første sporene fant vi alt ved bilen, der musa hadde vært framme. Så litt lengre opp i stien hadde det gått noen med betraktelig større føtter. Her hadde en elgku med kalv krysset stien.

foto
Helt ytterst på toppen av Hovsetervola sto vi en god stund og lyttet og speidet. Dagen var stille, men utrolig vakker, med vintersol over landet. Foto: Privat

Spor på kryss og tvers

Om det var samme familie som igjen hadde krysset noen hundre meter lengre opp er vi usikre på. Så tok haren over. Det var harespor på kryss og tvers, og dvergbjørka hadde besøk, der harelorten viste oss at hann hadde vært innom.

Så tok en orrhane av fra åsryggen mot sør, vi fikk kun et glimt av bakparten der den seilet mot sola. Videre så krysset det svære tiurspor, ja dette må ha vært en kjempe, for vi kan ikke huske å ha sett større tiurspor.

Rypa hadde også vært nede flere steder. Vi tok oss veldig god tid, og forholdt oss rolig, for vi håpet å få se noen av alle de som huserte her oppe, men den opplevelsen fikk vi ikke denne gangen. Kun en korp seilet skrikende over oss. Da tok vi leia tilbake til bilen.

foto
Vi hadde utsikt også mot vest, der både Forbordsfjellet og Svartkamberget kunne skimtes mellom furukvistene. Foto: Privat

Hovsetervola er en topp som ligger sør for Møssingvatnet i Åsen. Toppen er ikke like prangende som naboene, Stokkvola og Skordalsvola, men hva naboskapet angår så ligger Hovsetervola ikke noe tilbake.

Må oppleves en vårmorgen

Også utsikten herfra kan måle seg med både den ene og den andre. Her spiller både orrhanen og tiuren når vårsola stiger opp over Hermannsnasen i øst. Ja er du riktig heldig så kan du også høre rypa kalke i kjerret. Få steder gir like god stemning som vårmorgenen her.

Vi gleder oss til at sola igjen begynner å varme en stivfrossen tiurstjert, da håper vi på noen vakre våropplevelser her oppe. Men foreløpig så er nok naturen i hvilemodus. Julefreden senker seg også over fjelltopper om kort tid, så nå, idet sola er i ferd med å ta kvelden i sørvest, takker også vi for oss for oss, og håper på mange slike turer i året som kommer.

foto
Utsikten herfra, særlig mot øst og nordøst er storslagen. Foto: Privat

Slik finner du frem:

Turen hit følger samme vei som til Skihytta i Møssingdalen. Ta av første kryss til venstre etter bommen, og se etter skilt «Slettvollan». Parker der og ta veien mot Slettvollan, men straks etter de verste motbakkene hold til høyre og følg dalstrupen til toppen, da er du på Hovsetervola.