- Czardasfyrstinnen er en samproduksjon med Operaen i Kristiansund. Mange av sangerne bidrar begge steder. Det er et fruktbart samarbeid som jeg er veldig glad for. Samarbeidet bringer oss til nye høyder, sier Eggen.

- Billettene er lagt ut for salg. Vi selger 200 billetter til hver forestilling. Så her er det bare å være tidlig ute for å sikre seg en billett til denne flotte forestillingen, tilføyer Lars Eggen, som er veldig glad for å kunne sette opp nettopp en operette som Czardasfyrstinnen.

Den lette operetten

- En operette er friere i formen og gir oss større handlingsrom. Det har vi god bruk for nå om dagen. Fjorårets opera «Turandot» var mye strammere uten de samme muligheter for å improvisere, sier operasjefen.

Framføringen av Turandot falt sammen med utbruddet av koronapandemien og måtte derfor avbrytes. Nå er vi glade for å disponere hele Kimen til oppsettingen, sier Eggen som poengterer:

En av de mest kjente

- Czardasfyrstinnen er en av verdens mest populære og kjente operetter. Med iørefallende melodier og fengende tonespråk går publikum hjem nynnende på de herlige melodiene, sier operasjefen som selv skal spille et par roller i Kimen i godt selskap, men som ikke deltar i Kristiansund.

Lokale stjerner

- Vi har samlet en rekke flotte sangere som jeg får opptre sammen med. Det er lokale stjerner som Sunniva Unsgård og Torstein Fosmo. Og nå har vi også fått med Are Hembre som deltar sammen med Camilla Vist, Espen Langvik, Ole Andreas Silseth, Carsten Stabell og Eli Stålhand. Det blir vist i alt seks forestillinger fram til fredag 30. april. Kristiansund er først ut med forestillinger rett før og like etter påske. Der er øvelsene allerede i gang. I Stjørdal starter vi med de første prøver i det nye kulturverkstedet, sier Eggen.

Kor samarbeider

Dette er et samarbeid mellom Opera Trøndelags Kor, Opera Trøndelags Orkester, Operaskolen og dansere fra Stjørdal Kulturskole under ledelse av Anna Hellandsvik.

- Vi starter 6. april og solistene kommer litt senere. Vi har premiere torsdag 22. april. Det blir totalt seks forestillinger blir avviklet fram til 30. april, sier Lars Eggen.

- Hvordan er handlingen?

- Det er et kjærlighetsdrama mellom Sylva, den livlige cabaretstjernen fra enkle kår, aristokraten Edwin, og hans kusine Stasi. Handlingen foregår i begynnelsen av det 19. århundre og i denne produksjonen er det bare å glede seg til lekre og glitrende kostymer og elegant scenografi kombinert med et stjernelag av solister!

Fra 1. verdenskrig

- Når ble Czardasfyrstinnen skrevet?

- Den ble fullført under første verdenskrig i 1915 av ungarske Emmerich Kalman (1882-1953) som først bodde i Budapest. Østerrike og Ungarn var samlet keiserdømme mellom 1867 og 1918. Operetten ble uroppført i Johann Strauss-Theater i Wien 17. november 1915.

Kalman lagde mange operetter, men som jøde måtte han flykte til USA i 1940. Etter krigen vendte han tilbake til Europa og leve sine siste år i Paris.

- Czardasfyrstinnen har blitt filmatisert flere ganger, sier Lars Eggen og ønsker velkommen til store opplevelser i Kimen.