- I anledning gårsdagens hendelse i Kongsberg ser vi oss nødt å gi en kommentar, skriver Thorunn Wikdahl i en mail til media torsdag.

- I vår forestilling opptrer det ulike norrøne guder med hver sine unike egenskaper som er med på å styrke hovedrollen som er tenåringen Aretha fra Stjørdal, fortsetter hun.

Årsaken bak at produsent og regissør Wikdahl går ut med en kommentar, er på grunn av at en av karakterene benytter seg av pil og bue.

- Vi er veldig stolte av at vi skyter med ekte pil og bue i vår teaterforestilling for barn og ungdom. Karakteren som utfører dette heter Skade som er en av gudene omtalt i norrøn mytologi. Skade er jaktguden av vinter og jord. Hennes rike er den ville, ubebodde naturen, oppe på de snøbelagte fjellene. Navnet hennes knyttes til ordet Skandinavia, sier hun.

Videre forklarer hun at Skade får Aretha til å forstå at hennes stahet er en god egenskap som kan brukes fornuftig, ikke noe hun trenger å forsvare overfor vennenes kommentarer rundt det.

Ikke rettet mot folk og skuespillere

- Vi bruker ikke bueskyting rettet mot folk/skuespillere, heller ikke i vår slagscene i slutten av forestillingen. Skade skyter mot en hare (rekvisitt) inn mot skogen og bergveggen, som hun lager en harelabb til Aretha med, en lykkeamulett fra gammel folketro, heter det seg i kommentaren.

Denne informasjonen står også på stykkets hjemmeside, og har vært tilgjengelig for publikum et år.

- I tillegg medvirker to skyttere som vi velger å kalle Skades skygger. De tre buene er aldri spent utenfor vårt område i Storvika, vi oppbevarer hverken piler eller buer i området etter forestillingen, de blir godt ivaretatt av vår bueskytter ekspert.

Buer som brukes i skoleidrett

Buene Yggdrasil bruker er Kyudo-buer fra Japan, som passer best inn i spelets konsept, forklares det.

- De brukes ikke til jakt, men til blinkskyting som en tradisjonell japansk kampsport som stammer fra samuraienes tid. Det tar svært lang tid å mestre det å skyte en pil fra denne buen. Den er en over to meter lang, asymmetrisk bue uten stabilisatorer eller sikte. Våre skuespillere har øvd i lang tid før premieren. I Japan er Kyudo en typisk skoleidrett for barn og utøves i alle aldre og av svært mange pensjonister, forklarer Wikdahl.

Risikovurdert

Arrangementet er risikovurdert og godkjent av brann og redningsetaten, Stjørdal kommune og politiet.

- Vi tar sterk avstand fra gjerningspersonens handlinger i går og føler med de skadde, pårørende og etterlatte. Vi har gjort en ny risikovurdering internt og konkluderer med at alles sikkerhet er ivaretatt på vår forestilling, og med den opprinnelige baktanken med denne karakteren i forestillingen slik dramatiker har tenkt det finner vi det etisk forsvarlig å velge å fortsette som før, konkluderes det.

- Velkommen på forestilling.