- Dette er starten på et prosjekt som ikke er ferdig ennå, men det er godt å ha landet fase en. Vi har stått på siden tidlig i vår, sier Joakim Korstad, en av de totalt fire Metalldetektorbrødrene. De øvrige er Preben Korstad, Jørgen Korstad og Håkon Beistad.

Starten på reisen begynte allerede i april 2019 da Metalldetektorbrødrene sendte kommunen en søknad om midler til bronsealdersenteret.

- Avslaget kom i begynnelsen av 2020, så prosjektet har blitt realisert med sterk vilje, prosjektmidler fra egen lomme og samarbeidspartnere. Asgeir Christiansen ved Avtrykk har produsert plakater, og hele senteret er lokalprodusert. Den eneste eksterne hjelpen er samarbeidet med NTNU vitenskapsmuseet, opplyser de.

I tillegg til overnevnte, har de fått med seg kunstneren Salome Bremset, illustratør Anna Elisabet Flåum og Hegra historielag. Både banken og lokalt næringsliv har vært til stor hjelp i prosjektet.

For å offisielt markere åpningen ble kopien av en holkøks hengt på veggen. Over informasjonsplakaten ser vi øksehoder fra Hegrafunnet.

Første i sitt slag

Formidlingssenteret befinner seg i en nyoppusset andreetasje på Hegra gamle skole, med informasjonsplakater som er profesjonelt utarbeidet. I tillegg til fakta, inneholder flere av plansjene en QR-kode med ulikt innhold. Blant annet kan du høre bronsjelurens toner eller se formidlingsvideoer fra NTNU Vitenskapsmuseet.

- Det er det første i sitt slag; vi har ikke noe lignende i Norge. Det har vært kortvarige utstillinger om bronsealderen tidligere, men vi har et formidlingssenter som er unikt, forteller brødrene.

Senteret er bare i startfasen, men Metalldetektorbrødrene har mange planer for videre utvikling.

- Vi har flere ideer til hvordan vi kan ta det til neste nivå. Blant annet drømmer vi om å gjøre noe interaktivt. I tillegg skulle vi gjerne fått Hegrafunnet hjem. Bronsealdersenteret er et steg på veien dit, forteller Joakim Korstad.

Ventet i 60 år

Parallelt med formidling av historiske funn, fortelles historien til bronsealderbarna Viljar og Saga, hvor de to søsknene tar oss med på en reise 3000 år tilbake i tid.

- Vi ønsker å utvikle utstillingen til noe skolene kan ta i bruk når de jobber med denne perioden. Det er derfor vi har skapt Viljar og Saga, som er myntet på barna. Det er viktig å ivareta historien for den neste generasjonen.

Prosjektet, som de kaller deres gave til bygda, har allerede fått god respons.

- Vi føler oss trygge på at det blir besøkt. Dette er et visningssenter Hegra har ventet på i 60 år, og det er noe vi ønsker og trenger. Det viktigste er at vi får formidlet det unike vi har her i bygda, sier Preben Korstad.

Utrolig innsats

Merete Henriksen fra NTNU har sammen med Ellen Grav Ellingsen jobbet med Metalldetektorbrødrene Korstad og Beistad siden 2017.

- Det er bra at de har fått til et så lokalt engasjement, det hjelper oss å spre kunnskap om arkeologi. Det er beundringsverdig hva de har fått til, det har krevd en utrolig innsats. Vi som jobber med dette vet hvor mye dette krever, sier Henriksen.