Nettredaksjonen

Av J.M. Mølnås

Men for all del, start ikke rett opp fra Hollan, men ta omveien om Skatval kirke og bomveien inn til Svartkamhytta. Derfra er det godt merket sti.

Etter at du har gjort unna den første brattbakken opp til Forbordsfjellet, får du et veikryss, det første og eneste krysset på denne veien, forresten. Etter bare noen få hundre meters kjøring, ja du kan så absolutt også starte gåturen fra parkeringa ved kirka, kommer du til Småvollen, ta da til høyre og følg en merket og godt brukt sti.

Du tar stien til høyre etter parkeringa på Småvollan, herfra er det godt merket.

Nyt utsikten

Hele turen går stort sett i skogsterreng, men med jevne mellomrom får du et glippe i skogene der du får en anelse om hva som venter deg når du etter hvert kommer til Rauhåmmårn. Derfra ser du store deler av Skatval, så ta deg god tid der, og nyt utsikten sammen med en skvett drikke og en sjokoladebit.

Når skogen åpner seg ved Rauhåmmårn får vi se både store deler av Skatval samt Trondheimsfjorden, utrolig flott.

For 230 år siden bodde det en lærer her

Videre kommer du forbi Skulplassen. Dette er en gammel boplass hvor det bodde en lærer fra 1790 til 1810. Lærer var en ukjent yrkestittel i gamle dager. Enten ble han kalt «skolemester» eller så bare «Skulen». Denne læreren ble nok kalt Skulen, derfor ble også boplassen Skulplassen. Vi tok oss en stille stund og lot tankene gå til den arme mann som bodde her oppe. Det kunne ikke være overflod.

Det er svært få synlige rester igjen etter Skulplassen, som var «lærerbolig» fra 1790 til 1810.

På kanten av steinbruddet

Nå kommer vi også inn på en bedre vei, traktorvei, som går nesten ut på kanten av steinbruddet. Der er det plassert en benk, og en bålplass, som har den flotte utsikten utover Stjørdalen. Vær litt forsiktig, og tenk på vær- og vindforhold før du gjør opp varme på bålplassen. Du sitter midt i skogen, så selv om det er vått på bakken så kan uhellet være ute. Sikrest er det med kaffe på termos.

Stien går helt ut på kanten av Rauhåmårn. Nyt utsikten herfra, samt en skvett drikke.

Synes du at turen hit ble i korteste laget er det merket sti videre innover om Holvollen og Svartkamberget. Da passerer du på returen Svartkamhytta, og kan ta den siste kaffeskvetten der. Men før den tid må vi heller ikke glemme utsikten fra Svartkamberget. Tar du denne runden har du hatt en tur med flere flotte utsiktspunkter.

Det er bygd en solid bru over bekken like etter Småvollan.