- Det skjer veldig mye bra i hus som dette. De bidrar veldig positivt i nærmiljøene, sier Erlend Engan. Han sitter i sofaen i andreetasjen i Trudvang. Her er det klekket ut mangt et gullkorn som Lånkerevyen har framført i etasjen under og på store revyfestivaler landet rundt. Nå har tekstforfatteren i Lånkerevyen blitt lokalpolitiker, og fra sin 10. plass på Høyre-listen tar han til orde for den lokale kulturen og først og fremst de lokale kulturhusene.

- Det er mange lokale grendehus og ungdomshus rundt om i hele Stjørdal. Mange gjør en stor jobb med å ta vare på dem, og det skjer veldig mye bra rundt omkring, sier Engan.

- Noen kroner vil bety mye

Nå ønsker han at kommunen innfører en ordning med tilskudd til de lokale kulturhusene.

- Tilskuddene trenger ikke å være så store i kommunal budsjettsammenheng, men de vil kunne bety mye for lokalsamfunnene og grendene, sier Erlend Engan.

Nøyaktig hvor mye kommunen skal bruke på de lokale forsamlingshusene har ikke Høyre tatt stilling til. Heller ikke hvordan ordningen skal organiseres, men de mener dette vil være en svært god investering for Stjørdal kommune.

- Vi vil fremme dette i budsjettforhandlingene allerede nå i høst. Da ser vi for oss en ordning som ligner på tilskuddsordningen til idretten, sier Høyres andrekandidat, Renate Trøan Bjørshol.

Hånd i hånd med Kimen

Det store kulturløftet i Stjørdal kom med Kimen kulturhus. Gigantinvesteringen har ført til et enda bredere og mer livlig kulturliv i Stjørdal, ifølge Bjørshol og Engan.

- De lokale kulturhusene ute i bygdene og grendene treffer helt andre behov enn Kimen. Det store kulturhuset og de mange mindre husene styrker hverandre, sier Bjørshol.

- Jeg har iallfall aldri fryktet at Kimen skulle true eksistensen til de lokale kulturhusene. Heller tvert imot, understreker Erlend Engan.

I stedet skapes det, og konsumeres, mer kultur enn noen gang i Stjørdal.

- Den generelle kulturinteressen har økt og tilbudet og utvalget er langt bedre. Stjørdalingene var nok sultefôret på kultur, sier Renate Trøan Bjørshol om utviklingen etter Kimen.

Samtidig har grendehusene en annen misjon; de er grendas og bygdas møteplass.

- Bygdene i Stjørdal vokser og vokser. Det er mange tilflyttere, og grendehusene fungerer som en møteplass og bli-kjent-plass for nye og gamle innbyggere, sier Erlend Engan.

- Vil gi mer og bedre kultur

Bjørshol og Engan mener den relativt beskjedne kostnaden dette vil være for kommunen vil gi langt bedre rammebetingelser for lokal kultur.

- Effekten av en tilskuddsordning som dette vil bli langt større enn kostnaden, mener Erlend Engan. Han har vært sentral i Trudvang-miljøet som medlem av både Lånkerevyen og Lånke ungdomslag, som drifter Trudvang, i mange år. Han har sett store «husutfordringer».

- Det blir mange «brannslukkinger». Dersom kommunen kan bidra med tilskudd til noen framtidige investeringer kan det forhåpentligvis bidra til enda mer og bedre kultur i husene i årene framover, sier Erlend Engan.