Nettredaksjonen

Denne artikkelen sto på trykk i Stjørdals-Nytt 10. november 2021.

Den rundt fem kilometer lang Stavsjørunden er en av distriktets mest brukte turstier.

Stien er meget godt tilrettelagt, noe vi kan takke både flere private grunneiere og Malvik kommune for. Stavsjøen og området rundt har i generasjoner blitt benyttet til rekreasjon, og matauke. Hvor mange bærspann og fiskebører som er fraktet ut fra Stavsjøområdet kan vi vel knapt fantasere om.

Etter en flott turdag ved Stavsjøen var en av skoleklassene på vei hjem.

Ja, i dag er det bare bærplukkingen som står igjen som høsting herfra. For i 2018 ble det oppdaget ulovlig utsetting av abbor i sjøen. Dette er en uønsket art, og dette blir dermed sett på som miljøkriminalitet, og kan straffes med både bøter og fengsel. Det er satt i gang tiltak for å renske sjøen for abbor, og dette gjør at sjøen er midlertidig stengt for fisking. Rundt sjøen står det flere skilt som forteller at fiske er forbudt.

Utvinning av jern

Nå har Stavsjøen vært arena for aktivitet også i tidligere tider. Her har det blant annet foregått jernblåster. Under en av våre tidligere turer hit påviste Nils Bakmark slaggrester like ved vannkanten av Stavsjøen.

Her like ved sjøkanten viser Nils Bakmark oss at det har foregått jernutvinning også ved Stavsjøen.

Om fisket er forbudt forhindrer det ikke at Stavsjøen, og Stavsjørunden fortsatt er en perle i Malvik. For selv om vi ser merker og stier langs sjøen som forteller oss at her har mange fristet fiskelykken, så er kanskje fiskerne i mindretall.

Et populært område

Da vi besøkte området siste gang, var det flere skoleklasser rundt sjøen, samt at det var mange som trimmet. Og det mest hyggelige vi opplevde var at mangfoldet bruker runden. Her var de som hastet gjennom terrenget i god fart, samt de som trillet barnevogn, og ikke minst godt voksne som trives ute i naturen.

Flere steder rundt Stavsjøen er det laget til flotte rasteplasser med benker og bålplass.

Tilrettelagt for rullestol

Stien på den nordvestre sida er meget godt tilrettelagt. Her er det tilnærmet bilvei som egentlig er en del av løypenettet i Malvik på vinteren. Der er det enkelt å ta seg fram til og med for den eller de som må bruke rullator eller rullestol. Stien på andre siden av sjøen har en litt annen standard, men godt fremkommelig, og går kanskje i mer idylliske omgivelser. Det er også flere flotte rasteplasser på den siden av sjøen, men som sagt ikke like farbar for alle.

Skoleelevene trivdes i naturen

Helt i starten av turen rundt sjøen, straks etter Abrahallen, er det ekstra tilrettelagt med bålplasser og gapahuk. Der er det sjelden folketomt. Den dagen vi besøkte Stavsjøen sist var det elever fra 8.-trinnet ved Hommelvik ungdomsskole som hadde tilhold i gapahuken.

Ida Beathe Øverjordet tok seg en matrast sammen med sønnen Einar Salaverria, mens datteren Asta  Marie Salaverria tok seg en liten lur i vogna.

Å ta med seg elevene ut i naturen er veldig prisverdig. Ikke minst er det viktig at unge får oppleve verdien i friluftslivet, og like viktig er kanskje avbrekket fra et klasserom. Veldig bra.

Gikk over demningen

Denne dagen startet vi med å gå over demningen og gå sjøen på sørsiden. Der traff vi på Ida Beathe Øverjordet og Einar og Asta Marie Salaverria. Einar og mor Ida Beathe koste seg med litt niste, mens lille Asta Marie tok en liten dupp i vogna. Ida Beathe forteller at hun bruker området mye, men er litt skuffet over framkommeligheten like ved demningen for den som har med seg barnevogn.

Vi fikk en hyggelig prat med brødrene Adolfsen. Jan Cato til venstre og Svein til høyre. De er på tur minst en gang i uken, og besøker Stavsjøen med jevne mellomrom.

Vi møtte brødrene Adolfsen

På den flotte rasteplassen like i enden av sjøen var brødrene Svein og Jan Cato Adolfsen i ferd med å pakke sammen. De hadde kost seg med bålkaffe og tilbød også oss plass på benken.

Disse to må vel være gode representanter for de som bor litt utenfor nedslagsfeltet av Stavsjøen, for de kommer fra Reppe. De forteller også at de er på tur minst en gang i uka, og at turen ofte går hit. Dette må vel være et godt eksempel på at de som har tilrettelagt dette flotte friluftsområde har lykkes.