«Jeg arvet den hvite konfirmasjonskjolen etter min søster Åse. Tante Aaslaug var syerske og tilpasset kjolen til meg. Jeg fikk nye sølvsko kjøpt hos Winger i Stjørdal. Til gave fikk jeg blant annet en fin ring med grønn sten og et gullkors.»

Sitatet tilhører 96 år gamle Gerd Petterson Furunes, som var konfirmant i 1939. Hun er den ene av tre personer som har delt minner fra sitt liv med Stjørdal museum Værnes, og hun har i den anledning lånt ut konfirmasjonskjolen sin til sommerens utstilling.

- Der kjolen hennes er utstilt har vi dekket opp en stue som et konfirmasjonsselskap. Da Gerd kom på besøk, viste det seg at serviset vi har satt frem fra den tiden, er nøyaktig det samme som hun hadde i sitt selskap i 1939. Så det var en morsom tilfeldighet, smiler konstituert leder ved Stjørdal museum Værnes, Unni Raaen Nysæther.

Sommerens nyeste utstilling kalles Hæsjgatas historier fra 1930-tallet, og er basert på tre personers liv i Stjørdal og omegn. I tillegg til Furunes har Solveig Skjervold og Arnt Lyder Aune deltatt.

I utstillingen er en stue pyntet opp som et konfirmasjonsselskap, inspirert av Gerd Petterson Furunes sin beretning. Til venstre i bilde ser man Furunes sin konfirmasjonskjole, som hun har lånt ut til museet for anledningen.

Den flotteste butikken i Stjørdal

Stemmene til Furunes, Aune og Skjervold kommer til liv gjennom totalt ni sitater på veggen. Fortellingene underbygges av kildemateriale fra tiden. Blant annet har museet tekster fra en åttedagers utstilling som ble arrangert i Stjørdal i 1935, med totalt 60.000 besøkende.

- Solveig Skjervold var konfirmant i 1935 og forteller at hun dro til utstillingen hver kveld. Hun husker spesielt en familie fra Afrika som underholdte, og vi har funnet annonser som underbygger hennes historie, opplyser Nysæther.

Målet er å ta pulsen på livet i Kjøpmannsgata i 30-årene.

- Vi har gjennomført dybdeintervjuer med disse tre, primært om barndommen og hva de husker fra 1930-årene. Det er utrolig hvor mye de husker, en ting som trekkes frem fra hverdagslivet er butikken Oscar Berg, forteller hun.

I et av sitatene blir Oscar Berg beskrevet som den flotteste butikken i Stjørdal av Solveig Skjervold. Et annet viktig navn som trekkes frem innen handelsvirksomhet er Anna Mogård.

- Jeg er takknemlig for alle tre som ville stille opp, fortsetter Nysæther.

Den årlige gratisutstillingen i prestegårdshagen er også kommet på plass, med bilder fra 1930-tallet.

Stjørdals beste vafler

Med god hjelp av museets venner blir utstillingen presentert i en nyoppusset førsteetasje i Iversengården, som også har tre vinduer med utstilling fra utsiden.

- Jeg ønsker å rose dugnadsgjengen for å bidra med arbeid og penger. Uten deres hjelp hadde vi ikke kunne realisert utstillingslokalet, presiserer Nysæther.

Årets fotoutstilling i prestegårdshagen går hånd i hånd med Hæsjgatas historier og inneholder bilder fra 1930-tallet. I tillegg til hovedutstillingen, er fjorårets suksess Stjørdalsskifer med en runde til.

- Ellers er det vanlig kafedrift og på søndager serverer vi god middag. Vi selger også Stjørdals beste vafler til enhver tid, sier Nysæther med et glimt i øyet.

Utstillingen er åpen i hele sommer.