Helsedirektoratet har gitt dispensasjon fra alkoholloven til museet ved Selbusjøen. De kan henge opp en del gammel alkoholreklame, men kun i museumsutstilling. Noe må de ta ned.

Det slås fast at all reklame for alkohol er forbudt i Norge. Dispensasjonen gjelder inntil videre, og kan når som helst trekkes tilbake hvis det blir oppdaget brudd på vilkårene.

Egentlig forbudt

Bilder, skilt og ølbrikker med navn og eller logoer som Ringnes, Carlsberg og E.C. Dahls er det egentlig forbudt å vise fram i et lokale hvor drikke med alkohol selges.

Bakgrunnen for at en del ulovlig alkoholreklame ble lovlig i Selbu er fra 1. desember i 1998. Da fikk Helsedirektoratet delegert «snever adgang» til å gi dispensasjon fra alkoholloven. Derfor fikk museet i Selbu delvis ja.

Noe ble lovlig, men Jan Erik Steen må ta ned det Helsedirektoratet mente er ulovlig å ha på veggene i museet ved Selbusjøen. (Arkivfoto).

Alt egentlig ulovlig

Etter en konkret vurdering mente Helsedirektoratet at alle skiltene, bildene og ølbrikkene som museet i Selbu ville vise er ulovlig alkoholreklame, og i utgangspunktet forbudt.

Med forsikring om at formålet ikke var markedsføring, at det ikke selges mye øl og vin i løpet av et år, og at det som skal vises skal gi tidsbilder, ble det ja til å vise litt alkoholreklame.

Men det ble blankt nei til å ha gamle ølbrikker over disken hvor øl og vin selges.