Nettredaksjonen

Denne artikkelen sto på trykk i Stjørdals-Nytt 20. mai 2021.

Branokhytta fortjener en omtale i seg selv, med sin unike beliggenhet på bredden av Forra. Og når den i tillegg ligger i Øvre Forra naturreservat, som er Norges nest største naturreservat, ja, da snakker vi om et unikt turmål.

Av J.M. Mølnås

For å hefte oss litt med Øvre Forra naturreservat først. Så er dette fordelt på fire kommuner: Meråker, Verdal, Levanger og Stjørdal. Kampen som ble utspilt både her inne og i mer sentrale strøk, går vi bare lett forbi. Den skulle være godt kjent. Men en stor takk til de som kjempet i fronten her. Den rike flora og faunaen sto sentralt da verningen kom i 1990. Øvre Forra kommer også under Ramsar-konvensjonen, som er en internasjonal avtale om bevaring av bærekraftig bruk av våtmarksområder.

Enkleste vei til hytta

Vel tilbake til Branok. Enkleste vei for et besøk her er fra Frol, og enden av Heståsdalen. Derfra er det god sti om Roknesvollen og videre over Heståa. Dette er en tur på 4,5 kilometer, og i tid sånn rundt en time pluss. Forhast deg ikke, du ferdes i en fantastisk natur. En litt mer krevende rute er kano over Feren og padle Forra, som for øvrig heter Storelva på nordsida. Dette har blitt en populær tur, da tar du inn Heståa, like nedenfor Branok, og «lander» omsider litt nedenfor Roknesvollen.

For å redusere bæringen av kano mest mulig kan det være en tanke å undersøke vannstanden i Heståa. Både for lite og for mye vann her kan være problematisk. Vi har selv tatt denne turen, iallfall delvis. Vi avsluttet ved Langåsvollen, og tok turen tilbake til Feren. Særlig var strekningen etter Sildra, der elva går veldig rolig en særegen opplevelse. Høydeforskjellen i Forra fra Feren og ned til Grytesfossen, og Branok, en strekning på rundt en mil, er på bare noen få meter. En tur vi absolutt vil anbefale.

Ellers er det også mulig å ta seg inn til Branok fra Forradalen, om Vigdvatna. Da må man vade Forra, noe som nok kan by på problemer. Disse problemene unngår du hvis du tar turen dit vinterstid, på ski, når Forra har fått seg en isbru.

Nøkkel fra Turistforeningen

Vil du overnatte i Branok må du ha ordnet deg med turistforeningens standardnøkkel. En dagstur hit er heller ikke å forakte. Hytta har gjennomgått en omfattende restaurering og fremstår i dag som et meget koselig og fredelig sted, der nærheten til Forra, og susen fra Grytesfossen gir en egen villmarksstemning.