tommy

Nettredaksjonen

Da hadde husmannsplassen vært i samme familie siden 1851. Dette er et unikt sted, ikke bare for at mye av det opprinnelige, som man i dag forbinder husmannsvesenet er tatt vare på, men like mye for at Malvik historielag har lagt ned en formidabel innsats for å bevare stedet, samt å utvikle det. Og da snakker vi om en helt utrolig dugnadsinnsats.

Boller blir bakt i vedovnen på kjøkkenet, her er det Karen Marit Dybsland som står for demonstrasjonen.

Når vi først snakker om dugnad må det nevnes den innsatsen som er gjort for å få stedet så identisk som det har blitt, men vi vil også nevne alle som stiller opp for å servere kaffe, saft og noe å bite i for den som vil besøke stedet på søndager når det er åpent museum her. For skal noe få betegnelsen museum må det bli Fjølstadtrøa på Malvik. Hele anlegget burde så avgjort vært presentert, men det vil bli for omfattende, derfor begrenset vi oss til å ta noen bilder, som beskriver hva som finnes her. For øvrig anbefaler vi alle å ta seg en tur hit. Det er en stor opplevelse!

Stua på Fjølstadtrøa er slik den var mens det bodde folk fast på husmannsplassen. Dette er historie på sitt beste. Og det var tydelig at dette blir satt pris på av alle besøkende, uansett alder.
Mange husmenn var flinke håndverkere. Her er det innredet et komplett skomakerverksted på loftet i stuebygningen. Det var vanlig at man hadde et verksted på loftet, ja, til og med snekkerverksted kunne man finne på loftet hos husmannen.
På låven finner vi vevloftet, her er det Elisabeth Johansen som sitter ved veven.
Stabburstrappa var et utmerket sted for å få seg litt å bite i. Øverst fra venstre Asbjørn Haugan, Lilly Fludal Osland, nederst fra venstre Ada Fludal Osland, Per Osland og Tove Fludal Haugan.
Det gikk med en god del vafler søndagen da vi besøkte Fjølstadtrøa, og stekingen sto Karen Marit Dybsland for.
Et av dugnadsprosjektene som nå er under arbeid er å sette opp en skigard identisk med slik det var for mange år siden. Asbjørn Haugan, som selv har vært med på å sette opp et lignende gjerde for noen år siden, kjenner igjen teknikken.