Nettredaksjonen

Herfra har du en helt fantastisk utsikt over både Selbusjøen og store deler av Selbu. Det går bomvei opp fra veien utover mot Selbustrand. Der den ender fortsetter en god sti, Hans vei, opp til Gyversaltjønna. Og derfra en godt synbar sti opp til toppen. En tur vi så absolutt kan anbefale.

Sånn rundt halvveis kan det kanskje passe med en rast her ved Gyversaltjønna.

Vi går ut fra at det var den gode oversikten over bygda som gjorde at trollkjerringa Jøvra også slo seg til her oppe. Her satt hun og fulgte med på hva som foregikk i bygda. Ja, så lenge satt hun her at det enda vises avtrykk etter Jøvras frodige bakpart i berget på toppen av Gyversalen.

Men alt skal da ta en ende. En dag Jøvra hadde bakedag, og styrte som kjerringer flest, tok kirkeklokkene i Selbu til å ringe. Dette irriterte den travle dama så til de grader. Først kastet hun både ferdige og uferdige brødvarer mot kirka, så bakstfjøla, kjevle og spuddu, men alt falt ned uten å gjøre skade. Da ble kjerringa så sint at hun kastet seg selv utfor, men var uheldig og snublet i fallet, så hun ramlet rett ned i Selbusjøen. Og med det samme hun tok vannflata utbrøt hun: «Putt sann». Stedet hvor Jøvra falt i Selbusjøen fikk stedsnavnet Putten etter dette. Og hullet skal fortsatt være det siste stedet i sjøen som fryser til om vinteren.

Ja slik er historien om opphavet til navnet på fjelltoppen Gyversalen. Da vi var der var det hverken troll eller andreutrivelige greier å se. Vi nøt den formidable utsikten selv om dusk-regn og tåke truet fra vest.