- Jeg synger verken om julenissen eller Jesus, men «vår mann» Josef. Hva syntes han egentlig om alt oppstyret med engler, gjetere og tre vise menn? sier Kjell Myran.

Ny låt

Han retter et skråblikk på omstendighetene som skjedde i Jerusalem for to tusen og tyve år siden. Jomfru Maria fikk barnet Jesus, og budskapet om begivenheten nådde bredt ut. Kanskje var Josef da dette skjedde i en lykkelig modus, eller hva tenke han om Den hellige ånd og oppstyret som senere skulle oppstå. Slike spørsmål er relevant i julesangen som nå foreligger.

- Jesus ble født, og faderen var det Josef. Tenkte han på treenighet, forklarer Myran, som har laget både tekst og melodi til julesangen «Til Josef fra Kjell».

- Jeg synger verken om julenissen eller Jesus, men «vår mann» Josef. Hva syntes han egentlig om alt oppstyret med engler, gjetere og tre vise menn? Om det faktum at han brått skulle bli fosterfar, eller blir det stefar? Dette mener jeg det står lite om i juleevangeliet, og jeg presenterer derfor et skråblikk på dette i sangen, sier han videre.

Låta «Til Josef fra Kjell» er lagt ut på Spotify og andre relaterte strømmetjenester for tiden.

Mange år som aktiv innen musikklivet

Skaperen av julesangen er godt kjent i musikklivet i Stjørdal. Han er vokalist i prog-rock bandet Adventure som nå spiller inn et nytt konseptalbum. Adventure har opparbeidet seg fans flere steder i verden med rutinerte musikere i stallen. Lengst har han delt sin sang hos Hell Blueskor med 20 års deltakelse.

- Medlemskapet hos Hell Blueskor har alltid gitt meg positive opplevelser. En herlig gjeng korister er med som gjennom årene har slitt ut flere dirigenter. Som kjent byr det på utfordringer i denne tiden å fremføre konserter, men koret kommer nok sterkt tilbake med interessante sang- og musikktema. Hell Blueskor er blant de korene som har lengst fartstid i kommunen, forklarer han.

I tillegg er Myran gjestevokalist i bandet Mono. Her synger han blant annet låter sammen med Atle Dybå, Ole Ivar Teigen og Espen Myrvang.

- Nå gleder jeg meg til deltakelse på julekonserten «It’s christmas time» i Kimen sammen med Siri Bones og mange flere, sier han videre.

Legg aldri kunsten på hylla

I jobbsammenheng driver Myran et privat bookingfirma. Dette er knyttet opp mot hotell og konferanser gjerne også relatert til underholdning.

- Jeg har ansvar for koordinering av konserter i Norge for det islandske bandet Messoforte, forklarer han.

Det meste av teksten til Josef-låta er tatt på husken.

- Jeg er fortsatt litt spent på svarene om snekker Josef greide å samle egne tanker. Om han var den rettmessige far, fader eller pappa som vi sier på trøndersk, sier han videre.

- Ikke legg kreative evner på hylla

Låta ble innspilt hjemme i Torgvegen, som de nå forlater til fordel for en mindre bolig i sentrum av Stjørdal. Terje Craig er med på bass, Atle Dybå spiller gitar, mens han selv drodler om den store fødselen som utgjør vår tidsregning.

- Egentlig er det ekstra inspirerende å skape noe nytt på kultur- og musikkfronten i denne utfordrende tiden. Mitt råd er ikke å legge kreative evner på hylla, men for all del å utøve egen kunst inkludert sang og musikk på tross av de begrensninger vi opplever, avslutter Myran.