- Jeg var med svigerforeldrene mine i Storvika og grillet, og det ble snakk om at jeg burde prøve å gjøre noe her. Jeg begynte å se meg rundt, og min svigermor anbefalte at jeg måtte se over haugen og inn til Litjvika. Da åpenbarte mulighetene seg for meg med en eneste gang, og bildene begynte å danne seg i hodet mitt. Alt jeg så for meg den dagen, er med i produksjonen i dag.

Det forteller produsent og regissør Thorunn Wikdahl om hvordan fantasispelet Yggdrasil – legenden om Aretha fra Skierde ble til.

Mer spektakulært enn i fjor

Wikdahl satser på et heftig og rått teatershow for barn og unge, men presiserer at spelet er like godt egnet for de store som de små. Hun avslører at det er noen forandringer fra fjorårets produksjon.

- Vi har bygd et gigantisk amfi, så her er det god plass. I fjor var sitteplassene begrenset til 200 per forestilling, i år har vi plass til 500. Premieren på lørdag er allerede utsolgt, og vi oppfordrer til å sikre seg plass på resterende show allerede nå, smiler hun og fortsetter:

- Vi har «uppet gamet» siden i fjor. Vi har et stort kostymetelt, og leid inn Stiklestad lys og lyd. De som synes det var spektakulært i fjor, kan forvente seg enda mer i år. Vi skal virkelig feire gjenåpningen.

Yggdrasil er et historisk fantasispel som har hentet inspirasjon fra den norrøne mytologien, skapt for Stjørdal – blant annet har linnormen fra kommuneskjoldet en sentral rolle i stykket.

Liva Lykke Gyring Barck som Aretah og Haakon Mustafa Akdokur Smestad som Loke. - Mange lurer på hvor langt Aretha faller, fordi det virker så dramatisk. Men vi må avsløre at vi bruker lydeffekter, Aretha faller bare en halv meter, sier Wikdahl.

Enhjørning

- Historien er den sammen, men vi har tilpasset oss. Det må til, det må være litt nytt hvert år, sier hun.

Flammekasteren fra fjorårets forestilling kunne ikke bli med i år. Ideen om en erstatning dukket opp for kort tid siden, da Wikdahl var i prat med noen på parkeringsplassen.

- Hun spurte om jeg ikke kunne tenke meg å ha en hest i forestillingen, ja svarte jeg. Ettersom det er et fantasistykke måtte det bli en enhjørning, og slik ble det. Nå skal Olivia Selvåg Husby som spiller Njorum ri en enhjørning, ler hun.

Avhengig av et stort publikum

I fjor kom det store innrykk fra både Trondheim og Levanger, og stykke trekker aktører fra teaterbransjen nasjonalt. Den lokale publikumsgruppen lar dog vente på seg.

- Målet i prosjektet var å gi Stjørdal et spel som skulle være annerledes, det eneste spelet i fantasisjangeren som er skrevet for barn og ungdom. Men vi opplever at det er vanskelig å markedsføre seg, mange kom i etterkant av forestillingen i fjor å viste ikke en gang at vi satt opp et spel i Storvika, forteller Wikdahl.

Videre forteller hun at hun savner den gamle oppslagstavla, og hadde det vært opp til henne, skulle de hengt store bannere i bybildet og i Kimen. Hun har sørget for å benytte seg av lokale skuespillere, og har gode samarbeid med både lokalt næringsliv og andre organisasjoner. Antall publikummere i årets forestilling, vil ha mye å si for Yggdrasils fremtid.

- Det setter seg folk på fly fra Oslo for å få med seg spelet, men lokalt når vi ikke Kvislabakken engang. Vi prøver så godt vi kan å nå ut via media, men vi er avhengige av et stort publikum for å gjenta suksessen og overleve økonomisk. For vår del er årets forestilling litt vinn eller forsvinn, fortsetter hun.

Svært mektig

Wikdahl mann, Egil Strand Wikdahl beskriver spelet som utrolig, og noe han skulle ønske han selv kunne oppleve på Stjørdal som barn. Som voksen kan han heldigvis bidra som komponist til i stykket.

- Det å utvikle lydbildet til en verden som enda ikke finnes har vært svær gøy. Noen ganger står musikken i sentrum, mens andre ganger støtter musikken handling på lik linje med filmusikk, forklarer Egil.

Både han og Thorunn trekker frem et stykke med Gunhild Sundli og Emma Sofie Joma Rustad, der sistnevnte joiker på

- Da vi hørte det prøven tidligere i dag var det som en bølge, det er svært mektig. Den type folkemusikken kler stykket godt, det er en slags urkraft i det.

Overraskende i rute

Hovedgrunnen til at de gjennomførte i fjor, pandemien til tross, begrunner Wikdahl med at barna fortjener det. Hun håper årets spel kan fungere som en gjenåpningsfest for barn og unge.

- Det koster penger, men vi har blindt troen på at dette er en produksjon som skal lykkes, hvis ikke hadde vi aldri satset, forteller hun.

Med bare få dager før premiere, beskriver hun situasjonen som kaotisk, men overraskende i rute.

- Vi har så å si alle aktørene på plass. Men ta gjerne kontakt hvis du liker å synge og være en alv, eller om du driver med kampsport. Egentlig kan alle som vil bidra på noe vis ta kontakt, vi tar imot folk i alle aldre, smiler hun.