På tirsdag kunne utvalg kultur og levekår opplyse at de har tildelt årets kulturpris og idrettspris for Stjørdal kommune. I kategorien kultur gikk prisen til Metalldetektorbrødrene, bestående av Joakim, Jørgen og Preben Korstad og Håkon Beistad. Idrettsprisen gikk prisen til Camilla Rånes Bye.

Skapt interesse for lokalhistorie

I en pressemelding utdyper nestleder i utvalget, Gunnar Uglem, begrunnelsen for valget bak kulturprisen. Der forklarer han at gruppen, med metallsøkere som virkemiddel, har klart å skape stor interesse for lokal historie. De har også bidratt til å gjøre historien tilgjengelig og levende for et stort og ungt publikum.

- Gjennom sosiale medier, foredrag, trykksaker og bok, har de på en pedagogisk og populærvitenskapelig måte formidlet dalførets historie fra helleristningene fram til moderne tid, skriver Uglem.

Han bemerker at gruppen har tatt for seg bronsealderen ved å etablere et eget bronsealdersenter i Hegra, i samarbeid med Hegra historielag.

- På en forbilledlig måte og i samarbeid med Vitenskapsmuseet ved NTNU, har de vært med å vekke interesse hos mange for å lete etter kulturskatter og samtidig forvaltning av disse innenfor lovverket for kulturminner, skriver Uglem.

- Helt suveren

I en annen pressemelding forklarer Uglem hvorfor idrettsprisen gikk til Camilla Rånes Bye. Der forteller Uglem at den unge syklisten har fått sitt nasjonale og internasjonale gjennombrudd denne sesongen.

- Hun har vært helt suveren i klassen kvinner junior i sitt første år i denne klassen. Hun ble norgesmester både på landeveisrittet i juni i år og i gaterittet i september. Samtidig er hun suveren vinner av Norges-cupen sammenlagt for sesongen 2021 kvinner junior.

Camilia Rånes Bye. (Arkivfoto)

Rånes Bye ble også tatt ut og deltok i Europamesterskapet i fellesstart i Italia, og i tillegg tatt ut til å representere Norge under sykkel-VM i Belgia i september.

- Her gjennomførte hun et flott ritt, men havnet i bakre del av hovedfeltet etter en velt. Hun klarte likevel å komme i mål på en 56. plass i et felt med deltagere fra hele verden, melder Uglem.