Nettredaksjonen

Av J.M. Mølnås

Så om rundturen ikke frister, kan man få en fin tur bare ved å komme hit. Men du må være forberedt på overraskelse, for sikre opplysninger går ut på at det skal være en sjøorm på bunnen av det idylliske vannet.

Romsjøen ligger i Elvran, og det er bomvei dit. Selve turen rundt sjøen går både på god vei, traktorvei og sti. Den er et godt alternativ både for eldre, for det er stort sett flatt hele sjøen rundt, og for de yngste.

Rasteplasser

Ønsker du å ha med deg den aller yngste i barnevogn, bør du kanskje forsikre deg om at det er tørt, for du krysser flere korte strekninger med våtmark. Da kan det kanskje være en tanke å gå bare på den ene siden, på nordsida, der er det god bilvei. Hele turen er på rundt fem kilometer, og det er flere steder hvor det er anlagt både bålplasser og rastebenker.

Det er anlagt både rastebenker og bålplass, og med en god utsikt utover Romsjøen er det duket for en vellykket tur.

At Romsjøen er et populært område ser vi både ved at det er flere godt vedlikeholdte hytter der, samt at det er godt anlagte steder hvor man kan ta en kortere eller lengre rast. Det er også flere «badestrender» langs sjøen. Da vi var der sist ble vi underholdt av lommen, den huserte på vannspeilet og ga oss en fin naturfølelse. Vi synes lommen er en artig opplevelse, den blir mer og mer sjelden, synes vi.

Omkom da fly styrtet i sjøen

Nå er det med Romsjøen som med flere andre innsjøer, den har også vært sentrum for dramatikk.

Den 15. juli i 1931 krasjlandet et fly på Romsjøen. Flyet var av typen Kaje 1. Det veide 994 kg, var 8,84 meter langt og hadde et vingespenn på 9,5 meter. Dette flyet hadde en sekssylindret Mercedes rekkemotor på 120 hester. En omkom i styrten. Og dette flyet lå da på botnen av Romsjøen helt til 1973, da det ble funnet.

Også vi har opplevd lommen i Romsjøen, men den lignet aldri det grann på en sjøorm.

Den 21. juli i 1973 startet så hevingen, og dette foregikk som et samarbeid mellom dykkerklubben Draugen og Luftforsvaret. Flyet ble restaurert og er i dag utstilt i Forsvarsmuseets utstillingslokaler ved Norsk Luftfartsmuseum.

Sjøormen

Nå er det ikke bare et fly som har hatt sitt leie på bunnen av Romsjøen. Nei da Kajeflyet har nok også hatt selskap i sjøormen som skal holde til her.

For en god del år siden påsto flere at de hadde sett en ormlignende skapning i vannflata her på Romsjøen. I boken «Høyt over vidden bak Strætesfjell» fortelles det til og med at noen fikk smidd en svær krok, som ble festet til en stor bjørk ved vannkanten med et kraftig tau. Og som agn skulle denne optimisten har brukt en kanin.

Stien rundt Romsjøen er godt merket.

Sannheten i denne historien innestår vi ikke for. Men det sies videre at han visstnok ikke fikk noen fangst. Det er da slik også med mer tradisjonelt sportsfiske, det er ikke alltid at det biter.

Nå var det da også noen, helt uvitende folk naturligvis, som påsto at det de hadde sett var lommen som i lav høyde fløy over vannet. Dette ble ikke godtatt av alle, og bak disse stiller vi oss. Vi er også overbevist om at det finnes en sjøorm i Romsjøen.

Slik finner du frem:

For å komme til Romsjøen tar man Selbuveien og tar av til venstre ved kapellet i Elvran. Like etter kapellet tar det av en vei til venstre, bomvei, og denne går til Romsjøen.