Den første av høstens totalt tre nysatsninger er operakino, og er et samarbeid mellom Kimen kino og Opera Trøndelag.

- Det er gøy å kunne tilby publikum en kinoopplevelse som viker fra den tradisjonelle. Kinoverden har bevegd seg mer og mer mot å bli arrangementpreget, sier senterleder ved Kimen kino, Gro Langnes.

Første opera som blir vist på lerretet er Giuseppe Verdis Aida, og operasjef Lars Eggen kan garantere en flott sangopplevelse.

- Opera er best i stort format, og det får publikummet på Stjørdal mulighet til å oppleve nå.

Visningen er faktisk fra hovedproduksjonen til operaen i Paris, legger Lars Eggen til.

Første operakino blir vist i sal tre den 25. oktober, og målet er å kjøre konseptet rundt en gang i måneden.

- Sal tre har overveldende lyd, og operaen er filmen slik at publikum skal få den beste opplevelsen i salen. Det er en helt annen måte å oppleve opera på, sier Langnes.

Ettersom filmene er lengre enn vanlig, blir det en pause midt i. Når pausen er over ringes publikum inn i salen igjen med en bjelle.

- Det er en svært flott opplevelse å få høre de store operastjernene. For sånne som meg, er det som å møte julenissen tre ganger, ler Eggen.

Være i øyeblikket

I tillegg til operakino introduseres også etter skoletid-kino og kunstfilm.

Førstnevnte er et tilbud til barn og unge i alderen 13-19 år, der de tilbys kinobillett til redusert pris.

- Vi håper på å bringe kinogleden til barn og unge, og gi dem en mulighet til å koble fra omverdenen. I en kinosal har du ikke muligheten til å spole tilbake, du har nødt til å være i øyeblikket, smiler Langnes.

I første omgang vil etter skoletid-kinoen foregå en mandag i måneden, men i likhet med operakino håper Langnes at det kan bli noe hyppigere hvis det blir populært.

- Vi har forhørt oss med alle skolene, og funnet ut at ved tidspunktet 14.30 er skoledagen over for de fleste. Da kommer vi også til å rigge opp en lounge med litt sitteplasser, og vi serverer noe energipåfyll. Det kan være alt fra nudler til smoothie, og det er med i prisen, forteller hun.

Kino som arena for kunst

Allerede i slutten av september arrangeres kinoens første kunstfilm, der publikum får muligheten til å oppleve store kunstmuseer og -utstillinger på storskjerm.

- Første film på programmet er «Kunstneren og Tyven» som vant beste kinofilm under Filmfestivalen i Haugesund. Den er litt mer kommersiell, og er et fint sted å begynne, sier Langnes.

Kinoen har samarbeidet med Stjørdal kunstforening, som har bistått med å velge ut filmene som vil bli vist på lerretet utover høsten. Blant materialet finner vi alt fra en bestemt utstilling, film fra et kjent museum og konsepter. Ofte inneholder også filmene historisk kontekst.

- Neste planlagte kunstfilm tar for seg kunstmuseet Eremitasjen (Hermitage) i Russland, der får du virkelig oppleve utstillingen fra dens beste side. Vi har flere gode filmer vi skal vise i tiden fremover, og håper folk setter pris på å kunne bruke kinoen som en arena for kunst, smiler hun.

Hun røper at de har et fantastisk bilag til påsken, og at Munch står på programmet i fremtiden.