Vi starter ved skihytta ved Åstjønna og følger sporet mot nordøst. Vel oppe på flatene deler løypa seg, den ene går om Kåken, også verdt et besøk, mens den sørlige leia går så å si strake veien mot Hofstadvollen.

Et tips kan også være å ta en avstikker til Knottvollen, løypa går ikke der forbi, men også denne gamle setervollen fortjener et besøk. Det er ikke snakk om noen lang avstikker.

foto
Den Fremre Almlivollen fortjener absolutt en rast under slike forhold. Foto: J.M. Mølnås

En kort rast på Hofstadvolla kan være en tanke før du kaster deg opp bratta mot Almlivola, der du får utsikt mot øst, hvor fjell og flyer ligger på rekke og rad innover.

Vi går ut fra at du har planlagt denne turen som en hyggelig dagstur, så langrasten kan du ta i bua ved Ulstadtjønna. Er det ruskvær kan det være godt å komme under tak, er det ikke det raster du der du synes best.

Utsikten fanger

Da kan toppen av Almlivola være en tanke, for du bør absolutt stikke opp om toppen når du først er på de kanter. Ofte er det slik, særlig når det er sol og skikkelig godt vær, at det er vanskelig å bryte opp etter en langrast fra utsikten herfra.

foto
Hytta ved Ulstadtjønna står åpen, så her kan det være godt å ta langrasten hvis været ikke er på topp. Foto: J.M. Mølnås

Nå har du gode utforkjøringer ned til Fremre Almlivollen. Denne gamle setra har en fantastisk beliggenhet, så du bør ikke stresse der heller, for nå har du gode utforkjøringer ned til startpunktet.

Dersom du er i god form

Synes du at dagen enda er for ung til å ta leia mot bygda, så kan du ta en avstikker til Indre Almlivollen. Som regel er det ikke like gode spor dit, men godt brukbart er det, du forlenger riktignok turen med noen flere kilometer, men er formen god, og du er motivert for en lengre tur, enn bare Almlivola rundt, så er dette et godt alternativ.

foto
En kort avstikker fra skisporet ligger den gamle setervollen Knottvollen. Foto: J.M. Mølnås

På Indre Almlivollen står også bua åpen, så du kan ta rasten der inne under tak. Utsikten derfra er ikke den samme som rundt Almlivola, men farer du litt stilt fram kan du være heldig å treffe på både hare, ryper og orrfugl, ja også storfugl som røy og tiur huserer her inne.

Flott skiterreng

Utforkjøringene etter Fremre Almlivollen går i noe av det flotteste skiterrenget du kan ønske deg. Du har storfjella på venstre side hele turen nedover, så slakk litt på farten og kos deg. De motbakkene du hadde opp til Ulstadtjønna får du som en bonus på tilbaketuren.

foto
Kan det bli bedre? Foto: J.M. Mølnås

Ved Skihytta traff vi på Liv Moen, som er en ivrig bruker av skisporet herfra. Hun hadde planer om å ta runden rundt Almlivola hvis været holdt seg. Mørke skyer kom sigende inn fra vest, men kun kort tid etter så skinte sola igjen.