Enda er det nok i minste laget med snø for å hente fram skiene, men fortsetter det slik, og det gjør det nok, ja da er det bare å glede seg til mange flotte skiturer utover vinteren.

Selv om vi nå bare har hatt en kort hilsen fra Kong Vinter i lavlandet, så har den sendt sine fortropper innover fjell og flyer. Det er noe spesielt med den første snøen. Mange sier at vi godt kan være den foruten. Til dette svarer vi at da har de ikke opplevd en flott vinterdag i fjellet. Den er det noe særs over, synes vi.

En formidabel utsikt

Denne dagen var det som sagt litt for tidlig å ta skiene fatt. Snøen lå sånn omtrent halv oppe på leggen, men var så løs å gå i at det skapte ingen problemer. Å ta seg opp på en høyde å få en formidabel utsikt, ja det hører med.

Vi syntes nesten vi så nissen kikke fram rundt hushjørnene på Rønsåsen. Foto: J.M. Mølnås

Men ofte kan det også være en del å se nede på bakken. For venter du litt slik at alt liv i naturen har fått roet seg, og de faste innbyggerne igjen tar ut fra sine lune gjemmesteder, ikke minst for å få seg en frokost, ja da først ser man at det finnes flere som er på tur i nysnøen.

De første sporene vi traff på var rådyrspor. Ingen store flokker, men et og annet hadde krysset stien. En som hadde fulgt samme sti som oss var en elg. Den hadde vi et håp om å få et glimt av, for sporene var ferske, men det slo ikke til. Vi fikk heller ikke se haren, eller harene, som hadde laget seg sin egen sti i djupsnøen.

Men sporene var så mange at vi regner med at en eller flere satt musestille under en lurvegran, og trykket helt til vi hadde forsvunnet fra området.

Vi regnet med at det i hvert fall satt en hare under en av disse granene og trykket inntil vi hadde rasket videre. Foto: J.M. Mølnås

En mår, ja mulig flere, hadde også krysset halla vi gikk i. Den var nok også på søk etter en matbit. En vi ikke så sporene etter, men som vi i motsatt fall fikk se, var en enslig rovfugl. Hva det var klarte vi ikke helt å si sikkert. Den utnyttet vestavinden og seilte på urørlige vinger innover dalen.

Ja, slik kan man oppleve mens de første snøskurene ligger og trykker fra vest.

Kaffe og brunost

Som rosinen i pølsa er rasten under en bugran, der kaffe fra en varm termos og et par brødskiver med brunost gjør seg som erstatning for den energien vi har brukt til da. Vi priser oss lykkelige for at vi bor i et land hvor vi fritt kan bruke annenmanns eiendom for slike turer.

En ensom rovfugl krysset over dalen. Foto: J.M. Mølnås

Da tenker vi naturligvis på den såkalte allemannsretten. En bønn til alle andre turglade. Ikke misbruk denne unike retten. Vis folkeskikk. Det er bare så enkelt.