Denne gangen har musikkspillet premiere nøyaktig 70 år etter den faktisk hendelsen, som utspilte seg etter en fest på Folkets hus den 20. oktober 1951.

Det hele starter med et fellesnummer, aktørene på scenen har mye energi og de fleste av karakterene formidler det samme: de gleder seg til kveldens fest på Folkets hus. Alle bortsett fra den nervøse kassereren Arnold, som gjentagende ganger prøver å overbevise sine medborgere om at «det beste er å avlyse.»

- Jeg er stort sett overnervøs, og mest interessert i å få avbrutt festen. Gjennomgangsreplikken er at vi må avlyse, forteller Roger Engan som også er en del av teatergruppens styre. Hans karakter er livredd for at fiskerne kommer og lager bråk på festen.

I åpningsscenen gleder alle seg til fest, bortsett fra nervøse Arnold, som fryktet fiskerne vill skape bråk. Arnold skal vise seg å ha grunn til bekymring.

Fest i Folkets hus

Stjørdals-Nytt møter Engan, Jo Arne Fosmo og Mildred Marita Ramberg Røthe under mandagens generalprøve. Det er to dager til det braker løs med premier i Bruket kulturhus.

- Stykket handler i all hovedsak om en slåsskamp etter en fest arrangert av Hommelvik mannskor i Folkets hus. Men skulle det bare handlet om slåsskampen, ville forestillingen vært over på fem minutter; vi blir derfor også kjent med de forskjellige folkene som bor i Hommelvik, sier Jo Arne Fosmo, som spiller formann i mannskoret og far i hovedfamilien, Arvid Andersen.

Arvids kone, Jonetta Andersen, spilles av Dea Fostad Klinkby og datter Andrea Andersen blir portrettert av Emilie Nicoline Nilsdatter Almaas. I rollen som fisker og Andreas kjærlighetsinteresse, finner vi Pål André Weisethaunet. Disse tre utgjør de resterende hovedrollene for stykket.

Jo Arne Fosmo (t.v.) spiller far i hovedfamilien Arvid Andersen, mens kona Jonetta spilles av Dea Fostad Klinkby (t.h.)

Samboeren tar over regirollen

Det er Torstein Fosmo som er mesterhjernen bak Sildslaget, og har skrevet både tekst og komponert musikk.

Nå er det imidlertid samboer Mildred Marita Ramberg Røthe som har gått inn som vikar for Fosmo på regi. Hun forteller at det er noen forandringer siden stykket hadde sin jomfruforestilling for om lag tre år siden.

- Vi har blant annet en helt ny scene der kjærringene i stykket står på kjøkkenet, og synger om hva de synes om å stå på kjøkkenet. De må til og med stå på kjøkkenet i helgen, mens mannfolkene forbereder seg til fest. Mennene skal jaggu få se når det er damekoret sin tur til å arrangere fest, humrer Røthe.

Videre sier hun at det hadde blitt for enkelt å kopiere det som de gjorde tre år tidligere. Hun får støtte av Engan, som legger til at stykket har fått seg en oppstramming.

- Det er nye regi, og nye folk på scenen. Vi tatt med oss erfaringene fra tidligere, og lært fra det, sier han.

Sagnomsust, lokal hendelse

Når det er klart for den store festen, skal det vise seg at den nervøse Arnold hadde all grunn til å være bekymret. Fiskerne vil også være med på festen, og lokalet ender opp med å bli stappfullt.

- Folk ble sendt hjem. I tillegg fikk hommelvikingene lov til å ta med seg alkohol inn i lokalet, det ble fiskerne nektet. Det hele ender med en stor slåsskamp som finner sted i hele Hommelvik, forteller Jo Arne Fosmo.

Den dramatiske slåsskampen skal ha holdt på helt til klokken 06.00 om morgenen. Men ifølge hovedrolleinnhaveren, er det noe uklart hva det egentlige hendelsesforløpet er.

- Hele hendelsen er sagnomsust. Ingen vet nøyaktig hva som skjedde, og alle som var det har en egen historie om hva som skjedde basert på hvor de befant seg. Det er noe vi har hørt mye om, men ikke vet spesielt mye om, forteller Fosmo.

Klare for premiere

Sist gang Sildslaget ble satt opp, mottok det svært gode tilbakemeldinger. Fosmo lover at det blir minst like bra i denne omgangen.

Med rundt 35 aktører på scenen er det mye som skal på plass under en premiere, men ifølge Fosmo er nervene under kontroll

- Jeg tror vi ligger godt an, vi har gjennomgått stykket såpass mange ganger at vi vet hva vi skal gjøre. Når vi først setter i gang, lever forestillingen sitt eget liv. Litt høye skuldre har vi, det er mye som kan skjære seg, men vi er godt påkoblet hele gjengen, sier han.

Premieren er satt til onsdag 20. oktober, og vil deretter gå annenhver dag frem til 30. oktober med til sammen seks forestillinger.

- Målet og håpet er fulle hus. Det er alltid gøyere å spille for en full sal. Vi setter det opp igjen nå på grunn av 70-årsjubileet, og de som ikke får det med seg i år, må trolig vente en stund til neste gang.