Denne uka vedtok politikerne i Malvik utdelingen av frivillighetsprisen og kulturprisen i kommunen, for 2022.

Malvik kommunes kulturpris tildeles Bjørg Eigard, som er en enestående og allsidig kunstner/kunsthåndverker og kulturarbeider.

– Hun har gjennom flere tiår markert seg på en positiv og inspirerende måte for en stadig større krets av oppdagere, skriver ordfører Trond Hoseth (Ap) i en pressemelding.

Ulike teknikker

Eigard arbeider med ulike teknikker: Foto, akvarell, akryl og forskjellige grafiske metoder. Men aller mest kjent er hun for sin trådgrafikk – en type frihåndstegning med symaskin. Dette er en teknikk hun selv har utviklet, og hun har selv skapt ordet trådgrafikk.

Videre har Eigard i ti samfulle år arrangert den helt unike kunstutstillingen «Lys & refleks», senest i oktober/november inneværende år. Her arrangerer hun også workshops der deltakerne får anledning til å lage sin egen kunst.

Bjørg har deltatt på flere utstillinger i både Norge og andre land.

I samarbeid med Ragnhild Rønning har hun laget tekstiler til ny-kirka i Stjørdal, og hun har laget det visuelle materialet til aksjonen for nytt orgel i Hommelvik kirke.

Sammen med Anniken Sund startet hun kunstverksted for barn i kulturskolen i Malvik – ved siden av at hun har holdt kunstkurs for ulike grupper barn og voksne gjennom mange år.

Hun har også gjennomført kunstprosjekter innen rusomsorgen og psykiatrien.

– Bjørg er en kulturformidler av unikt kaliber – en høyst fortjent mottaker av Malvik kommunes kulturpris 2022, sier Hoseth.

Premisslegger for frivillighet

I tillegg deler kommunen ut frivillighetsprisen, som i 2022 går til Jan-Eirik Eggen.

– Eggen har gjennom flere årtier vært en av de som har sørget for at kulturutøvere i kommunen har fått god lyd og lys på sine arrangement og oppsetninger, sier Hoseth.

Flere av de siste års mottakere av kommunens kulturpris har neppe vært aktuelle kandidater om ikke Jan-Eirik Eggen har bistått, uselvisk og med godt humør, med lyd og lysproduksjonene.

Eggen var også med som brukerrepresentant, og en viktig premisslegger for frivilligheten, da Bruket kulturhus ble planlagt og bygd, kommer det fram i vurderingen.

– Til tross for at han ikke selv kjører bil, tar han på seg lyd- og lysansvar for arrangement i alle kommunens forsamlingshus. Eggen stiller alltid opp, både i forberedelser og ved arrangement.